Atunci când aranjezi iluminatul într-un apartament, casă, birou, este important să alegi lumina potrivită pentru lustră. Adesea, lumina rece sau caldă, pentru lustra suspendată, afectează serios vederea. Acest lucru se datorează faptului că nuanțele de iluminare au un efect diferit asupra vederii, dispoziției și, de asemenea, schimbă percepția vizuală a elementelor de interior, schema de culori din ea. În ceea ce privește impactul asupra sistemului nervos central uman, diferitele nuanțe ale unei lustre suspendate (rece, neutră, caldă) funcționează astfel:

  • Rece – revigorează, tonifică, mărește concentrarea.
  • Neutră – aproape egală cu lumina zilei, și prin urmare, nu are un efect semnificativ asupra sistemului nervos central.
  • Caldă – relaxează, creează o senzație de liniște, confort, catifelare.

Nicio singură nuanță a lămpii nu are un efect negativ asupra ochilor. Excepția este lumina pâlpâitoare. Provoacă o tensiune crescută a organelor de vedere în timpul repausului unei persoane și atunci când efectuează lucrări care necesită o concentrare sporită: citit, vizionarea la tv, manichiură, cusut etc.

În plus, nuanțele de lumină pot schimba culorile obiectelor înconjurătoare – le face mai luminoase sau invers. Lumina dată de lustra suspendată este capabilă să pună în valoare toate culorile unei game calde. Iluminarea rece funcționează și în raport cu nuanțe aferente. Prin urmare, este indicat să alegi obiecte de interior și mobilier pentru casă, la nivelul de iluminare care predomină în încăpere. În caz contrar, sunt posibile surprize neplăcute la aranjarea articolului achiziționat.

Temperatura culorii

Fiecare nuanță de lumină are propria sa temperatură de culoare. Se măsoară în kelvin (K). Scara de la stânga la dreapta începe de la 800 K și se termină la 20.000 K. Cu cât nivelul Kelvin este mai mare, cu atât nivelul luminii este mai rece. Un indicator de 800 K corespunde strălucirii slabe a unui corp roșu incandescent. Parametrul maxim de 20000 K este egal cu culoarea cerului în latitudinea polară.

Pentru a crea iluminare artificială, consumatorului i se oferă în principal lămpi cu următoarea temperatură de culoare:

  • 2700-3000 K. Acesta este un bec incandescent standard cu filament de wolfram care oferă o lumină caldă încăperii.
  • 4000-4100. Aceasta este o lumină neutră, care repetă aproape complet lumina zilei.
  • 5000-6500 K. Nuanțe reci ale lămpii cu un amestec de albastru.

De regulă, pe cutiile cu becuri economice, acest parametru este fixat de producător într-un loc vizibil.

Lumină caldă sau rece?

Cea mai bună opțiune este o combinație a tuturor tipurilor de iluminat din cameră, care poate fi controlată după cum este necesar. Pentru munca care necesită concentrare, ai nevoie de lustre suspendate cu lumină rece mai intense. Pentru relaxare seara, ar trebui să te concentrezi pe nuanțe calde de iluminare. Acest tip de iluminat este mai des folosit în zonele rezidențiale. În conformitate cu nuanța originală, elementul interior al lustrei suspendate cu lumini calde, se schimbă.

Cu iluminare caldă, culorile lustrelor suspendate de roșu, portocaliu, maro, galben, crem și alte nuanțe din această gamă, arată strălucitoare și atrăgătoare. Acasă, lumina caldă a unui bec este bine de folosit în camera copiilor, o cameră cu șemineu, sufragerie, hol, în dormitor sub formă de lustră suspendată.