Analizele de sânge oferă o perspectivă esențială asupra modului în care funcționează toate organele noastre, din acest motiv este recomandat să ne efectuăm un set de analize cel puțin o dată pe an, în timp ce persoanele care suferă de anumite afecțiuni, cum ar fi diabet, hipertensiune arterială, obezitate sau boli de inimă, ar trebui să își efectueze analizele de sânge cel puțin o dată la 6 luni.
În general, testele de sânge au multiple beneficii, printre care contribuie la determinarea gradului de risc pentru anumite boli și afecțiuni, la verificarea succesului unui tratament, la diagnosticarea precoce a unor afecțiuni înainte de apariția simptomelor sau a complicațiilor, la identificarea efectelor secundare ale tratamentului și la monitorizarea stării și progresiei bolii cronice.
Când sunt necesare analizele de sânge?
Medicul personal vă poate solicita din când în când efectuarea unui set de analize la sânge. Motivele pentru care analizele de sânge sunt adesea necesare depind de mai mulți factori, inclusiv vârsta pacientului, prezența unor afecțiuni cronice în curs de evaluare sau tratament, istoricul familiei, examinări medicale mai riguroase, stilul de viață, istoricul medical personal, dar și anumite preocupări specifice.
În general, o boală acută, o schimbare neașteptată a bolii cronice și noi constatări fizice necesită recoltarea imediată a probelor de sânge. Cu alte cuvinte, frecvența analizelor de sânge este individualizată în funcție de situația și de nevoile unei persoane, fiind influențată de sex, vârstă, simptome, diagnostice, medicamente și istoric familial. Cele mai importante teste de sânge sunt cele pe care medicul personal le consideră necesare. În prezent, puteți opta pentru recoltare analize la domiciliu București pentru a vă efectua toate testele necesare, urmând apoi ca medicul personal să vi le interpreteze.
Pentru mai multă conveniență și pentru a vă proteja de analize inutile, medicul personal vă poate recomanda doar acele teste de sânge care monitorizează eficacitatea medicamentelor și efectele lor secundare. Un medicament sau evoluția unei boli trebuie să afecteze niveluri specifice de markeri din fluxul sanguin pentru ca schimbările să apară la o analiză a sângelui. De exemplu, o persoană poate avea o masă în plămâni care este vizibilă prin raze X, dar nu are efect asupra testelor de sânge standard în acel stadiu al bolii. De aceea, pentru ca pacientul să primească cele mai bune îngrijiri, medicul personal solicită istoricul său personal și familial, analize la sânge, pe lângă efectuarea unui examen fizic.
Cum vă puteți pregăti pentru efectuarea analizelor de sânge?
Există proceduri și teste de sânge care implică respectarea anumitor recomandări specifice, dar în general nu este necesară nicio precauție. Majoritatea analizelor de sânge pot fi efectuate și interpretate indiferent de ultima masă sau de ora din zi la care ați mâncat. Totuși, există și anumite teste de sânge care necesită să nu mâncați cu 8 ore înainte. Dacă urmați un anumit tratament medicamentos și optați pentru recoltare analize la domiciliu, puteți programa recoltarea în mod specific înainte sau după administrarea medicamentului. În astfel de cazuri, medicul personal vă va oferi instrucțiuni specifice.
Când veți primi rezultatele analizelor la sânge?
Majoritatea laboratoarelor utilizează fișe medicale electronice moderne, ceea ce înseamnă că dețin acces ușor la rezultatele testelor. Totuși, cât de repede sunt disponibile rezultatele depinde de testele efectuate. Rezultatele testelor de rutină sunt disponibile în câteva ore, deși pentru acele teste mai complicate sau mai rare pot fi necesare una sau două zile. Medicul primar poate avea nevoie de puțin timp pentru a interpreta rezultatele în contextul situației fiecărui pacient înainte de a le elibera fără context sau fără explicație.