Celulita, este o afecțiune comună a pielii care afectează în mod obișnuit femeile. Cu toate acestea, contrar opiniei populare, și bărbații pot dezvolta celulită.

Această problemă nu este legată doar de greutate sau vârstă, ci și de factori genetici, stil de viață și hormoni. În acest articol, vom explora cauzele dezvoltării celulitei la bărbați și vom oferi sfaturi specifice pentru tratament.

Ce este celulita și de ce apare?

Celulita este o afecțiune caracterizată de aspectul inegal al pielii, asemănător cojii de portocală. Apare atunci când depozitele de grăsime sub piele împing țesutul conjunctiv, ceea ce duce la aspectul denivelat. Deși este mai frecventă la femei, bărbații nu sunt imuni la această problemă.

Factori care contribuie la apariția celulitei la bărbați

 1. Genetica: Predispoziția genetică poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea celulitei la bărbați. Dacă unul sau ambii părinți au avut celulită, există o șansă mai mare ca și tu să o dezvolți.
 2. Hormonii: Schimbările hormonale pot afecta structura pielii și pot contribui la formarea celulitei. Deși estrogenul joacă un rol în apariția celulitei la femei, nivelurile de hormoni precum testosteronul și cortizolul pot influența și bărbații.
 3. Stilul de viață: Un stil de viață sedentar, consumul excesiv de alcool și fumatul pot contribui la acumularea de grăsime și, implicit, la dezvoltarea celulitei.
 4. Alimentația: O alimentație bogată în grăsimi saturate, zaharuri și sare poate favoriza depozitarea grăsimilor și apariția celulitei.

Mituri și realități despre celulită

Mit: Doar persoanele supraponderale dezvoltă celulită. Realitate: Chiar și bărbații cu un indice de masă corporală normal pot avea celulită, deoarece aceasta este influențată de mai mulți factori decât doar greutatea.

Mit: Exercițiile intense elimină complet celulita. Realitate: Exercițiile pot îmbunătăți aspectul pielii prin creșterea tonusului muscular și circulației, dar nu pot elimina complet celulita.

Mit: Nu există tratamente eficiente pentru celulita masculină. Realitate: Există numeroase opțiuni de tratament, de la terapii cu laser și până la masaje și creme specifice.

Sfaturi pentru prevenirea celulitei la bărbați

 • Mâncare sănătoasă: O alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume și proteine slabe, poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos de grăsime corporală.
 • Hidratare: Consumul adecvat de apă menține pielea hidratată și poate sprijini sănătatea acesteia.
 • Exerciții regulate: Activitatea fizică regulată, care include atât antrenamente de rezistență, cât și cardio, poate îmbunătăți circulația și tonusul pielii.
 • Tratamente profesionale: Terapiile cu radiofrecvență, ultrasunete și masajul pot ajuta la reducerea aspectului celulitei (poți vedea aici și Rollshape – un dispozitiv complex de masaj).

Concluzie

În ciuda ideii greșite că celulita afectează doar femeile, bărbații pot, de asemenea, dezvolta această problemă. Factori precum genetica, hormonii și stilul de viață pot influența dezvoltarea celulitei la bărbați. Cu o combinație de alimentație sănătoasă, exerciții regulate și tratamente adecvate, este posibil să reduci aspectul celulitei și să îți îmbunătățești încrederea în sine.

Întrebări frecvente

 1. Bărbații slabi pot avea celulită? Da, chiar și bărbații cu o masă corporală normală pot dezvolta celulită din cauza altor factori precum genetica sau nivelurile hormonale.
 2. Există vreo legătură între celulită și dieta mea? Da, o dietă bogată în grăsimi nesănătoase și zaharuri poate contribui la apariția celulitei.
 3. Sunt eficiente cremele anticelulitice? Cremele anticelulitice pot oferi unele beneficii, dar rezultatele pot varia. Este important să le combini cu alte măsuri precum exercițiile și dieta sănătoasă.
 4. Pot scăpa complet de celulită? Deși nu există o soluție magică, adoptarea unui stil de viață sănătos și folosirea tratamentelor pot reduce semnificativ aspectul celulitei.
 5. Cât de des ar trebui să fac masaj pentru a reduce celulita? Frecvența masajelor poate varia în funcție de tipul de tratament și de recomandările profesionale, dar în general, o frecvență săptămânală sau la două săptămâni poate fi benefică.