Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian (STC) apare atunci cand se exercita presiune constanta asupra nervului median in tunelul carpian. Acest nerv porneste de la nivelul coloanei vertebrale, coboara pe brat si antebrat, la nivelul incheieturii mainii trece printr-un pasaj ingust numit tunelul carpian, ajungand in cele din urma in primele patru degete ale mainii, oferindu-le sensibilitate pe fata palmara. De asemenea, nervul median inerveaza unii muschi ai mainii ce se ocupa cu realizarea miscarilor fine.

Daca ai sindrom de tunel carpian, vei observa amorteala si furnicaturi in mana afectata. Este posibil sa te confrunti, de asemenea, cu slabiciune in mana, scazand puterea si capacitatea de prindere.

STC poate aparea dintr-o varietate de cauze, folosirea excesiva a mainii si incheieturii mainii fiind principalul factor de risc al acestei afectiuni. De asemenea, s-a constatat ca sindromul de tunel carpian este des intalnit in sarcina si la persoanele care sufera de artrita reumatoida, diabet zaharat si hipotiroidism. Traumatismele la mana si antebrat si tumorile sau chisturile sinoviale pot si ele sa genereze compresiuni in canalul carpian, provocand astfel dezvoltarea sindromului de tunel carpian.

Cum poti preveni sindromul de tunel carpian?

Conform doctorului de mana, poti include cateva dintre urmatoarele metode in rutina ta pentru a ajuta la prevenirea dezvoltarii acestei neuropatii de compresie.

Relaxeaza-ti mainile.

Deseori, nu observam cat de tare ne incordam mainile pana nu este prea tarziu. In timp ce prinzi ceva, fii atent la puterea necesara pentru a tine obiectul respectiv si nu exagera. De asemenea, daca munca ta implica tastarea, incearca sa apesi cat mai usor tastele.

Fa cat mai des exercitii de stretching pentru maini.

Stim cu totii cat de important este sa ne ridicam de pe scaun cel putin o data pe ora si sa ne intindem picioarele, in special daca lucram la birou. Ei bine, este indicat sa faci acelasi lucru si pentru maini. Daca utilizezi in mod constant un mouse de computer, stiloul sau alte materiale de birou, probabil ca exista o presiune asupra nervului median din mana ta dominanta. Incearca sa iti intinzi usor incheieturile, periodic, pentru a le oferi un pic de pauza.

Imbunatateste-ti postura.

Statul prea mult pe scaun nu este daunator doar pentru coloana vertebrala, dar si pentru nervii tai majori. Rotirea umerilor inainte, pe care multi dintre noi tindem sa o avem atunci cand stam asezati pe scaunul de birou, poate determina comprimarea nervilor din antebrate. Pentru a evita acest lucru, pastreaza o postura adecvata in asa fel incat sa mentii o functie normala a nervilor care trec prin mainile tale.