Sănătatea dinților și gingiilor tale o poate influența pe cea a întregului organism, iar vizitele regulate la dentist joacă un rol extrem de important în menținerea acesteia. De ce sunt ele atât de importante și ce beneficii oferă vei descoperi mai jos!

Vizitele regulate la dentist contribuie la prevenirea problemelor dentare

Unul dintre cele mai importante avantaje ale vizitelor regulate la o clinică dentară este reprezentat de faptul că îi permit medicului stomatolog să ia măsurile necesare pentru prevenirea problemelor dentare.

De ce? Pentru că aceste consulturi stomatologice de rutină includ de multe ori și igienizări dentare profesionale pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului, principalii „vinovați” de o multitudine de probleme dentare, de la carii până la boli gingivale. Placa bacteriană poate fi îndepărtată și prin periaj dentar acasă, dar tartrul, odată format, nu mai poate fi îndepărtat decât de către un dentist.[1][2][3]

În plus, dacă medicul consideră necesar, se poate apela și la alte proceduri de profilaxie dentară, cum ar fi fluorizarea dentară sau sigilarea șanțurilor și fosetelor. Sunt proceduri nedureroase, simple și care pot contribui la prevenirea cariilor, bolilor gingivale și a altor probleme dentare și, prin asta, la menținerea unei sănătăți dentare optime.[1][2][3]

Vizitele regulate la dentist permit detectarea timpurie a problemelor dentare

Un alt avantaj al vizitelor regulate la dentist constă în faptul că permit identificarea timpurie a problemelor dentare, într-un stadiu în care tratamentul este probabil mai simplu și mai accesibil.[1][2][3]

Nu lăsa lipsa simptomelor să te convingă că nu este cazul să te programezi la controlul stomatologic periodic! Numeroase probleme dentare pot rămâne asimptomatice până când devin severe, moment în care tratamentul poate fi mai complex și costisitor. Dentistul poate însă depista probleme precum carii ascunse, gingivită incipientă sau chiar cancer oral în stadii incipiente. În plus, un control dentar poate include și o radiografie a danturii, care poate dezvălui probleme ascunse cum ar fi infecții la rădăcina dintelui sau probleme cu maxilarul cu mult înainte ca tu să observi vreun simptom.[1][2][3]

Nu uita deci că rolul vizitelor la dentist nu este doar acela de a trata problemele dentare existente, ci și de a le depista cât mai repede posibil, înainte să se agraveze!

Vizitele regulate la dentist reprezintă o ocazie bună de a primi recomandări pentru îmbunătățirea igienei orale

Vizitele regulate la cabinetul stomatologic nu doar că asigură o sănătate orală optimă, ci reprezintă și o ocazie excelentă de a primi recomandări personalizate pentru îmbunătățirea igienei orale.

De exemplu, poate că știi deja că este important să te speli pe dinți de două ori pe zi timp de două minute, dar știi cum să faci acest lucru în mod corect? Dentistul îți poate demonstra cum să îți speli dinții în mod eficient pentru a elimina placa bacteriană și resturile alimentare din toate zonele cavității bucale. De asemenea, te poate îndruma să alegi pasta și periuța de dinți potrivite, îți poate arăta cum să folosești corect ața dentară ori îți poate recomanda un irigator bucal și îți poate spune ce fel de apă de gură poți folosi.[1][2][3]

Fie că este vorba de tehnici adecvate de periaj, utilizarea corectă a aței dentare sau recomandarea unor produse specifice pentru igiena orală, aceste sfaturi pot ajuta considerabil la menținerea sănătății dentare. În funcție de nevoile tale specifice, dentistul vă poate recomanda și alte produse sau tratamente pentru a-ți îmbunătăți igiena orală.

Pentru a beneficia de o sănătate dentară optimă, trebuie să ai o rutină corectă de igienă orală, care include periajul zilnic al dinților, folosirea aței dentare și a apei de gură, să eviți obiceiurile care îți pot afecta dinții și, poate cel mai important, să nu uiți să-ți vizitezi periodic dentistul, chiar dacă nu ai observat niciun simptom îngrijorător. Aceste vizite regulate joacă un rol important în prevenția și detectarea timpurie a problemelor dentare și te pot ajuta să eviți ca în viitor să te confrunți cu afecțiuni stomatologice grave, care îți vor afecta nu doar sănătatea orală, ci și pe cea întregului organism!

 

Bibliografie:

  1. „Common Questions about Going to the Dentist”, MouthHealthy, American Dental Association, 2024, www.mouthhealthy.org/en/dental-care-concerns/questions-about-going-to-the-dentist. Accesat la 20 mai 2024.
  2. Hamilton, Victoria. „Do You Really Need a Dental Checkup Every 6 Months?”, WebMD, 23 Aug. 2021, www.webmd.com/oral-health/features/dental-checkup-every-6-months. Accesat la 20 mai 2024.
  3. „The Importance of Regular Dental Visits”, Oral Health Foundation, Aug. 2023, www.dentalhealth.org/blog/the-importance-of-regular-dental-visits. Accesat la 20 mai 2024.