Venirea iernii si schimbarile bruste de temperatura afecteaza imunitatea organismului, iar orice pas gresit poate conduce la infectarea cu virusi. Indiferent ca este vorba despre contactul cu bacterii si virusi sau doar temperaturi joase, poluare sau o alimentatie necorespunzatoare, inflamarea sinusurilor are efecte grave asupra organismului si trebuie evitata.

Sinuzita apare ca urmare a inflamarii mucoasei nazale din interiorul sinusurilor in sezoanele mai reci si este o boala foarte des intalnita. Fiecare persoana are patru perechi de sinusuri, al caror rol este de a filtra aerul si de a proteja organismul de diverse substante alergenice. Sinusurile paranazale sunt cele care se inflameaza la aparitia sinuzitei.

Sinusurile au rolul de a amplifica rezonanta vocii si de a proteja caile aeriene. Totodata acestea regleaza presiunea intranazala si protejeaza ochii. Cele patru perechi de sinusuri sunt cunoscute ca fiind: sinusurile etmoidale, sfenoidale, maxilare si frontale. Sinusurile etmoidale se afla intre ochi, cele sfenoidale in spatele acestora, cele maxilare sub ochi, iar cele frontale deasura ochilor.

Fiind atat de importante pentru organism, inflamarea acestora creeaza foarte mult disconfort. Mucusul produs de acestea are rolul de a incalzi si umidifica aerul, iar prin contactul cu microbi mucusul se intensifica si creeaza presiune la nivelul sinusurilor.

In cazul temperaturilor scazute si al unui sistem imunitar scazut, majoritatea oamenilor racesc. Sinuzita este o forma avanasata a racelii, care se manifesta prin simptome mai numeroase si mai intense si necesita o perioada mai lunga de recuperare.

In timp ce raceala trece dupa 7 zile, sinuzita devine mai intensa dupa o saptamana si necesita un tratament mai amplu si de durata pentru vindecarea organismului.

In functie de simptome si de conditiile in care acestea s-au instalat in organism, sinuzita poate lua doua forme: sinuzita acuta si sinuzita cronica. Prima dintre acestea se manifesta printr-o infectie virala, cu un debut brusc. Se dezvolta foarte repede pe baza contactului cu bacteriile.

Pe de alta parte, sinuzita cronica apare ca urmare a mai multor factori. Persoanele care sufera de diverse alergii sunt mai predispuse la sinuzita. Procesul alergic conduce la inflamatia sinusurilor si astfel pacientul prezinta o senzatie de blocaj care ii determina disconfortul.

Deviata de sept este o alta cauza a sinuzitei cronice. Prin blocarea cailor de comunicare dintre sinusuri si cavitatea nazala, apare sinuzita si simptomele devin din ce in ce mai severe.

Polipii nazali si infectiile respiratorii duc la inflamatia membranelor sinusurilor si respiratia este ingreunata. Lipsa drenajului sinusurilor duce la inflamarea acestora si la aparitia primelor simptome de sinuzita cronica. Daca stii ca ai astfel de probleme si ai dori sa te protejezi, poti face o vizita la medicul ORL-ist si puteti cauta impreuna cele mai bune metode pentru a te mentine sanatos.

Mai ales daca stii ca ai predispozitie pentru sinuzita, poti tine cont si de factorii de risc care contribuie la accelerarea acesteia. Factorii de risc care cresc posibilitatea aparitiei sinuzitei sunt cel mai adesea: fumatul, schimbarile de altitudine, infectiile dentare, fibroza chistica si in general expunerea la factorii poluanti. Toti acestia pot stimula sinusurile nazale si pot duce la inflamarea acestora.

Primele simptome pe care le vei simti sunt: secretiile nazale, inflamatiile, congestia nazala si durerile de dinti si de maxilar. Vei simti o sensibilitate crescuta la nivelul nasului si dureri in zona aceasta si la nivelul ochilor si al capului. Blocarea canalelor de comunicare intre nas si cap va general o senzatie de presiune si de durere si vei fi nevoit sa te odihnesti, sa urmezi un tratament sinuzita cronica si sa reduci eforturile pana cand te vei insanatosi.

Daca ai dori sa te programezi la un consult ORL si sa primesti informatii despre un tratament sinuzita cronica, te asteptam la Clinica ORL Bucuresti. Dr. Mirela si echipa sa te vor indruma cu cele mai bune sfaturi si recomandari.