Dacă ești în căutarea unui cămin de bătrâni, deoarece persoana în vârstă nu mai poate fi îngrijită acasă și mutarea într-un azil de bătrâni este inevitabilă, poți apela la Aboscare. Mutarea într-un cămin de bătrâni este o nouă etapă serioasă în viață unui om, care ar trebui bine planificată, deoarece trebuie luate în considerare mai multe lucruri. În primul, pentru primirea într-un cămin de bătrâni sunt necesare anumite documente, și anume:

  • copie după carte de identitate/buletinul de identitate;
  • certificatul de căsătorie sau de deces al partenerului de viață, acolo unde este cazul;
  • copie după certificatul de naștere;
  • hotărârea de divorț (dacă este cazul);
  • talonul de pensie;
  • dosar medical care să conțină scrisori medicale, analize medicale recente și schema de tratament;
  • adeverință de la medicul de familie care să ateste faptul că persoana care urmează să fie primită la căminul de bătrâni nu suferă de nicio boală transmisibilă.

De la caz la caz, pot fi necesare și alte acte, precum declarații pe proprie răspundere din care să reiasă că viitorul rezident nu mai are rude de gradul 1 sau aparținători legali (acolo unde e cazul), recomandări medicale de la anumite instituții medicale, conform gradului de handicap constatat de comisia de expertiză medicală sau alte acte medicale similare.

Ce ar trebui să mai știi?

Când vrei să duci un vârstnic la un cămin de bătrâni, clarifică cu unitatea de îngrijire ce documente trebuie să depui. Dacă este posibil, depune doar copii ale acestor documente. Toate celelalte documente ar trebui să fie în dosar la tine sau la reprezentantul autorizat. Elementele marcate cu * nu trebuie neapărat să existe. Cu toate acestea, odată ce ai aceste documente, acestea ar trebui să fie într-o locație centrală, gata la îndemână.

Înainte de a căuta un azil de bătrâni, ar trebui să iei în considerare ceea ce este important pentru tine, cum ar fi apropierea de locul în care locuiești sau de anumite facilități. Obține o imagine de ansamblu asupra resurselor tale financiare. Azilul de bătrâni trebuie să-ți ofere informații complete înainte de încheierea contractului. Compară cu atenție aceste informații cu contractul pe care ți-l va prezenta apoi operatorul. Nu semna niciodată un contract de locuință necitit, chiar și în caz de urgență. Solicită explicații asupra clauzelor și solicită informații despre legile subiacente. Citește și anexele contractului, deoarece ar putea fi anumite referințe la servicii care costă în plus.

Fii bine informat

Două lucruri sunt importante atunci când cauți un loc într-o unitate de îngrijire adecvată: să fii bine informat și să-ți acorzi suficient timp. Dacă rudele sunt sub presiune deoarece o persoană are nevoie de îngrijire completă imediată, primirea la căminul de bătrâni poate fi soluția. Pentru a putea planifica bine, familiile ar trebui să știe cum sunt compensate costurile în azilul de bătrâni. Acestea constau din elemente diferite. Pe de o parte, există costurile de îngrijire și sprijin pentru persoana care are nevoie de îngrijire. Fondul de asigurări de îngrijire pe termen lung participă la aceasta doar dacă persoana asigurată are un grad de îngrijire pe termen lung.