Prin „corp straini in ochi” se intelege orice obiect sau particula care intra in ochi din mediul exterior. Acestea pot include praf, nisip sau chiar cioburi sau particule de metal.

Atunci cand un corp strain intra in ochi, corneea si conjunctiva (membrana transparenta) au riscul cel mai mare de a fi lezate.

Citeste in continuare acest articol pentru a afla mai multe despre aceasta problema, dar si despre cateva sfaturi de care sa tii cont daca te afli vreodata intr-o astfel de situate!

Cauzele si simptomele prezentate

Majoritatea cauzelor apar in urma greselilor realizate in timpul activitatilor zilnice. Obiectele cele mai frecvente care tind sa patrunda in ochi includ praful, produsele cosmetice, genele, nisipul si rumegusul.

Odata cu patrunderea unui corp strain in ochi, pot fi prezente urmatoarele simptome:

Chiar daca majoritatea problemelor de acest tip sunt usor de tratat si nu reprezinta un risc semnificativ, trebuie mentionat ca exista si situatii cand obiectul poate ramane blocat in globul ocular. In functie de caz si de severitate, urmatoarele sfaturi pot fi luate in considerare:

Atentie medicala urgenta

Este recomandata obtinerea atentiei medicale de urgenta daca:

  • Obiectul este ascutit;
  • Corpul strain are dimensiuni mari si impiedica inchiderea corespunzatoare a ochiului;
  • Au fost implicate substante chimice;
  • Exista sangerare oculara;
  • Obiectul a penetrat ochiul.

Deoarece indepartarea  persoanala a obiectului in aceste situatii poate cauza leziuni aditionale ochiului, este recomandata indepartarea acestuia de catre cadrele medicale calificate. Mai mult decat atat, nu trebuie sa se astepte ameliorarea situatiei, intrucat poate creste riscul de infectare sau pierdere a vederii, in functie de severitatea accidentului.

Este recomandata o consultatie medicala de specialitate daca exista simptome chiar si dupa indepartarea obiectului strain. Cateva semne si simptome care ar trebui verificate de catre medic includ tulburarile de vedere, senzatia continua de corp strain in ochi, inrautatirea sanatatii generale a ochiului.

Ingrijirea la domiciliu

Daca exista doar un mic disconfort asociat cu patrunderea unei gene sau a unei particule de praf in ochi, exista anumiti pasi care pot fi realizati din confortul propriei case si anume:

  • Spalarea corespunzatoare a mainilor;
  • Verificarea ochiului intr-o camera puternic iluminata;

Metoda de inlaturare a corpului strain depinde de tipul acestuia si de regiunea in care a patruns. De cele mai multe ori, majoritatea obiectelor straine patrund sub pleoapa superioara, motiv pentru care frecarea ochiului ar trebui evitata.

Servicii medicale de specialitate

Poti opta pentru servicii de specialitate daca obiectul strain nu a putut fi inlaturat in propria casa sau daca incepi sa prezinti simptome ingrijoratoare.

Pentru a determina cauza simptomelor, tipul obiectului patruns in ochi si severitatea leziunilor, medicul specialist poate efectua mai multe teste si analize. In functie de rezultate, acesta poate recomanda tratament pentru ameliorarea inflamatiei, combaterea infectiei si reducerea disconfortului, toate acestea putand lua forma de unguente sau picaturi.

Cum poti reduce riscul de patrundere a unui obiect strain in ochi

Chiar daca unele obiecte straine pot fi greu de anticipat sau evitat intrucat pot patrunde in timpul realizarii activitatilor zilnice, exista insa anumite masuri pe care le poti lua pentru a reduce riscul prezent in anumite scenarii.

Taierea lemnelor sau a ierbii, manipularea solutiilor chimice si folosirea uneltelor de mare putere, toate aceste scenarii si activitati necesita echipament de protectie, in special in zona ochilor.

Clatirea corespunzatoare a mainilor inainte de frecarea ochilor reprezinta o alta metoda prin care se poate reduce riscul de patrundere a obiectelor straine in ochi.

Aditional, se poate evita zonele de constructie pentru a nu intra in contact cu praful sau iesirea in zilele in care vantul este prea puternic, daca este posibil.

Deoarece patrunderea unui corp strain in ochi poate cauza disconfort sau chiar probleme mai severe, este recomandata in primul rand protejarea ochilor pentru a preveni aceste situatii sau obtnerea atentiei medicale necesare, daca este cazul!