Sindromul de tunel carpian este o afectiune comuna, care poate avea un impact semnificativ asupra vietii cotidiene. Acest sindrom este o afectiune cauzata de compresia nervului median in tunelul carpian, situat in incheietura mainii. Acesta poate determina furnicaturi, amorteala, slabiciune si durere in mana si degete. Din pacate, foarte multi oameni care resimt aceste simptome nu stiu prea multe lucruri despre ceea ce ii afecteaza si lasa dimpul sa treaca in defavoarea lor.
Pentru a intelege mai bine sindromul de tunel carpian, cu ajutorul celor de la Bestetic am pregatit cateva informatii cat se poate de utile.
9 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sindromul de tunel carpian
Simptome. Principalele simptome ale sindromului de tunel carpian includ furnicaturi si amorteala in degetele mainii, in special in degetele I-IV. Durerea si slabiciunea mainii pot fi, de asemenea, simptome frecvente. Printre simptome se mai numara si neindemanarea, tremurul in maini, senzatia de arsura sau atrofierea muschilor. Uneori, pot aparea si dureri atipice, localizate in alte zone ale mainii, cum ar fi cotul sau umarul.
Cauze si factori de risc. Pozitiile repetate ale mainii si incheieturii in timpul activitatilor zilnice sau de lucru sunt printre cele mai comune cauze ale sindromului de tunel carpian. Factorii de risc pot include si afectiuni medicale precum artrita reumatoida sau diabetul.
Diagnostic. Diagnosticul sindromului de tunel carpian implica de obicei o evaluare clinica detaliata, care poate include teste paraclinice precum electromiografia si ecografia pentru confirmarea diagnosticului si evaluarea severitatii afectiunii.
Tratament nechirurgical. In stadiile incipiente ale sindromului de tunel carpian, masurile conservatoare precum purtarea unei atele pentru incheietura, administrarea de medicamente antiinflamatoare sau injectii locale cu corticosteroizi pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Este important sa se opteze inca de la primele simptome la tratament nechirurgical, deoarece atunci cand evolueaza, boala poate afecta ireversibil nervul.
Interventie chirurgicala. In cazuri mai severe sau progresive, interventia chirurgicala poate fi necesara pentru eliberarea presiunii asupra nervului median si restabilirea functiei mainii.
Preventie. Prevenirea sindromului de tunel carpian poate include modificarea pozitiei si a ergonomiei locului de munca, efectuarea de pauze regulate si exercitii de intindere si intarire a muschilor mainii si incheieturii.
Impactul asupra calitatii vietii. Sindromul de tunel carpian poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii, limitand capacitatea de a efectua activitati zilnice si de lucru si provocand disconfort si durere constanta.
Daca experimentezi simptomele sindromului de tunel carpian, este recomandat sa consulti un medic specialist in bolile si chirurgia mainii pentru evaluare si tratament adecvat. Una dintre clinicile care se ocupa exclusiv de chirurgia mainii este Vitta Clinic, unde poti diagnostica problemele mainii si poti obtine atat tratament simplu, nechirurgical, cat si tratament chirurgical foarte eficient.